Werkkamer

In de negentiende eeuw worden sterfgevallen aan familie, vrienden en kennissen meegedeeld door handgeschreven rouwbrieven. Ook rouwadvertenties, rouwkaartjes en aanzeggers brengen het nieuws over de overledene.
Voor dit soort brieven is er speciaal rouwpapier met een zwarte strook, zodat de ontvanger gelijk weet wat voor nieuws erin staat.

Collectie Museum Huis Doorn, HuD 19442

Deze sofa is van Senta, Wilhelms lievelings- teckel. In 1927 overlijdt ze. Op de foto is haar uitvaart te zien. De keizer begraaft haar zo dat hij haar grafje vanuit zijn raam kan zien.
Op haar grafsteen staat:
Die Treue Senta, 1907 – 1927. Begleitete Seine Majestät den Kaiser im Welt Kriege 1914 – 1918 (de trouwe Senta, 1907 – 1927, vergezelde zijne majesteit de keizer in de Wereldoorlog 1914-1918)
Werkkamer

Collectie Museum Huis Doorn

Op het bureau van Wilhelm II ligt een zilveren presse-papier met stenen van het graf van Cecil Rhodes. Rhodes is een Britse politicus en imperialist die een dominante rol speelt in de Britse gebieden in zuidelijk Afrika aan het eind van de negentiende eeuw.
Hij is een bekende van keizer Wilhelm II. Na het overlijden van Rhodes in 1902 krijgt Wilhelm II de presse-papier in 1905 als blijvende herinnering aan zijn Britse kennis.

Collectie Museum Huis Doorn