Hessische woning
Deze tweedelige zwart zijden japon bestaat uit een rok en een lijfje. De Japon is voornamelijk gemaakt van zwart crêpe, een traditionele stof voor rouwkleding. Mogelijk is de japon vervaardigd uit oudere kledingstukken, zoals rouwjurken.
Collectie Amsterdam Museum
Tweedelige rouwjapon, gemaakt van zwart crêpe en wol, 1900-1910.
Collectie Museum Rotterdam, inv. nr. 20587
Tweedelige rouwjapon gemaakt van katoen en wol met borduursel, ca.1910.
Deze rouwjapon is gedragen door Roelfke Roemers-Wijkstra (1877-1933), waarschijnlijk na het overlijden van haar moeder in 1911.Kenmerkend voor de rouwjapon zijn de zwarte steentjes op de manchetten.
Particuliere collectie
Deze hoge hoed was bestemd voor rouw- gelegenheden.
Collectie Museum Huis Doorn, HuD 10599
Er zijn niet alleen regels over de kleding, maar ook over de sieraden en accessoires die tijdens de rouw worden gedragen. Glimmende of gekleurde sieraden zijn uit den boze, maar doffe zwarte sieraden mogen wel.
Zo kan een vrouw aan het hof toch haar status benadrukken zonder opzien te baren.
Deze rouwbroche is gesneden uit ebbenhout en bestaat uit een rozentakje met daaraan een bloemenkrans, 1850-1910
Collectie Museum Rotterdam, inv. nr. 79662
Zwarte sieraden voor rouw uit het eind van de 19de eeuw.
De broche rechtsboven bestaat uit een geloof (kruis), hoop (anker) en liefde (hart) motief. De sieraden zijn gemaakt van git (versteend hout, een edelsteen van organische oorsprong) en een vulkanisch gesteente.
Particuliere collectie
Deze rouwwaaier was van koningin Wilhelmina. Waaiers zijn aan het hof lange tijd onderdeel van de dameskleding. Ze zijn een middel om zich te onderscheiden. Voorname dames en vorstinnen pronkten ermee, ook tijdens periodes van rouw.
Collectie Koninklijke Verzamelingen, inv. nr. MU/3136
In dit haarstukje zijn bloemen gemaakt van mensenhaar. In de negentiende eeuw zijn haarstukjes in de mode.
Particuliere collectie
Deze bloemenkrans is gemaakt met mensenhaar.
Particuliere collectie
In de negentiende eeuw zijn de regels voor rouwaccessoires heel streng. Aan het einde van de eeuw en in het begin van de twintig- ste eeuw worden de regels losser en worden ook glimmende accenten op rouwaccessoires toegestaan.
Particuliere collectie
Eeuwenlang zijn waaiers populaire gebruiks- voorwerpen en modeaccessoires voor zowel mannen als vrouwen. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw worden waaiers een geliefd verzamelobject. Op deze rouwwaaier zijn gouden en blauwe regen te zien.
Collectie Koninklijke Verzamelingen, inv. nr. MU/3129
Rouwwaaier met een voorstelling van kanten vlinders op zwart gaas.
Collectie Koninklijke Verzamelingen, inv. nr. MU/3111
Oorbellen van mensenhaar en zilver
Collectie Museum Rotterdam, inv. nr. 20345-1-2
Sieraden kunnen puur voor de sier zijn, maar hebben ook religieuze functies én kunnen een specifieke herinnering zijn aan de overledene. Dat is bij deze kettingen het geval. Een ervan is een rozenkrans. Ze zijn gemaakt van gevlochten haar, zodat de drager van de oorbellen altijd haar dierbare bij zich had, onder andere bij het bidden.
Particuliere collectie
Accessoires zijn niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Dit is een band voor een zakhorloge, ook gemaakt van gevlochten mensenhaar.
Collectie Museum Rotterdam, inv. nr. 20056