Het moderne memento mori
Claudia Crobatia
Zal ik je een geheim verklappen? Vlak onder onze huid ligt de sterkste herinnering aan onze sterfelijkheid. Net als dieren zijn ook wij mensen op het fysieke vlak slechts schedels en skeletten in vermomming. De dood is onlosmakelijk verbonden aan het leven. Het is een natuurlijke wet waar ieder mens van op de hoogte is. Of althans, dat zou je denken. Toch is het zo dat we, juist in onze moderne westerse samenleving, uitmuntend goed zijn geworden in het ontkennen van onze collectieve sterfelijkheid.
De beste remedie tegen onze hoogmoedige doodsontkenning is een tegenbeweging. Een stroming die ons de andere kant op voert, terug naar de onvermijdelijk werkelijkheid, waar aan het eind van de weg de dood ons opwacht. Niet als boeman of monster, maar als poortwachter, die ons helpt de overgang van dit leven en het lichaam naar de andere kant te overbruggen. Door bewust dit pad te bewandelen kunnen we onze gehele reis naar het einde hiervan een stuk aangenamer maken. Het is het pad van death awareness – bewustwording van de dood. Ook wel het moderne memento mori.
Het gezegde memento mori is een Latijnse lijfspreuk die de mens al sinds de klassieke oudheid inspireert om eens stil te staan bij de eigen sterfelijkheid. De spreuk betekent “gedenk te sterven” en komt uit een verhaal van een zegevierende generaal die tijdens een triomftocht door Rome de woorden, “Respice post te, hominem te esse memento” (“Kijk achter je! Bedenk dat je slechts een sterveling bent!”) ingefluisterd kreeg van een slaaf die achter hem op de zegewagen stond. Het doel hiervan was de generaal niet te laten onderdompelen in de vreugde van de overwinning, maar hem een realistische kijk te laten behouden op de onvoorspelbaarheid van het leven. Dit is wat het memento mori dan ook biedt: een heldere kijk op de realiteit van de dood.
Al eeuwenlang hebben verschillende stromingen deze opvatting omarmd, met als grootste voorbeeld de Stoïcijnen. In de Stoïcijnse filosofie is de dood een belangrijk terugkerend onderwerp en een bron voor eindeloze reflectie. De Stoïcijnen zagen de dood als iets onvermijdelijks en iets dat de mens simpelweg moest accepteren, terwijl wij vandaag de dag de dood continue aanvechten en zoveel mogelijk uit de weg gaan.
Dat de dood iets is om tegen te vechten, of zelfs om te overwinnen, zou in de tijd van grote Stoïcijnse filosofen als Seneca als iets ondenkbaars zijn gezien. Zo schreef Seneca: “De dood is niet kwaadaardig. Wat is het dan wel? Het is de enige wet die de mensheid heeft die vrij is van alle discriminatie.”
Sterfelijkheid was een feit, een werkelijkheid, een wet, en ieder mens wist dat. Dit betekende niet dat ieder mens klaar was om te sterven – dat is ook niet het doel van het contempleren op de sterfelijkheid. Maar het zorgde ervoor dat mens zich niet eindeloos zorgen maakte over de dood, niet langer constant bang was en meer in het heden leefde. De dood werd als logisch en onlosmakelijk onderdeel van de natuur en dus van het leven gezien. Memento mori, memento vitea – gedenk te sterven, maar vergeet niet te leven.
De moderne variant van het memento mori is death awareness. Death awareness betekent letterlijk “doodsbewustzijn” en staat voor de bewustwording van de dood. Bewustwording van het feit dat ieder mens, dus ook jij, op een dag zal sterven.
De death awareness-beweging ontstond in de jaren 60. Het is ontstaan uit de samenwerking tussen professionals op het gebied van psychologie, filosofie en geneeskunde om betere manieren te vinden om met de dood om te gaan.
Ik voer het idee van bewust worden van de dood zelfs nog een stapje verder door. Het bewustwordingsproces van de eigen sterfelijkheid is namelijk niet per se alleen maar iets is waar je pas mee aan de slag kunt gaan wanneer de dood zich aandient. Het brengt juist vele voordelen met zich mee wanneer je daar al voor die tijd eens naar kijkt. De dood kan je namelijk een paar van de meest belangrijke levenslessen leren.
Je hebt vast de verhalen wel eens gehoord van mensen die op sterven liggen en terugblikken op hun leven. Ze vertellen wat het meest belangrijk voor hen was, van welke dingen ze spijt hebben, en welke zaken ze het meest geluk bracht. Door het inzien van de tijdelijke aard van het leven verandert de dood zo je kijk op het leven zelf. Het verandert je perspectief op wat werkelijk belangrijk voor je is. En het mooie is dat je daar niet op hoeft te wachten tot je op je sterfbed ligt.
Door de confrontatie met de dood aan te gaan kun je deze geweldige levenslessen nu al leren en toepassen op je leven, ongeacht hoe lang je nog zal leven. Dat is wat voorbij de ontkenning van de dood ligt: het geschenk van het inzicht in de waarde en schoonheid van het leven.
En weet: het is oké om soms bang te zijn. Het is normaal om verdriet, pijn, boosheid en gemis te voelen wanneer je over de dood nadenkt of wanneer je rouwt.
De kunst is om niet te stoppen bij de ongemakkelijkheid van deze emoties.
Door ze te erkennen en bespreekbaar te maken zul je ruimte creëren voor andere ervaringen die hier ook bij horen. Zoals liefde, verbinding en dankbaarheid.
Memento mori: gedenk te sterven. En leef, wetende dat het eindig is, je mooiste leven.