Inleiding
Welkom in Museum Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste keizer van Duitsland, Wilhelm II. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat zijn eerste vrouw, Auguste Victoria, hier overleed en 80 jaar geleden dat hij zelf stierf. Dat was voor Museum Huis Doorn de aanleiding voor een tentoonstelling over rouw. In het Huis is te zien hoe er gerouwd werd na het overlijden van Auguste Victoria en Wilhelm.
De verschillende vertrekken geven een uniek inkijkje in de rouwcultuur van die tijd. Tegelijkertijd vertellen ze ook het verhaal van de dood van deze bewoners van Huis Doorn en de rouw die erop volgde.
De tentoonstelling in de 360 tour belicht rampen, oorlogen en de dood van bekende mensen, die collectieve rouw veroorzaakten. Rouw is namelijk niet alleen iets dat je zelf voelt, maar wat je ook met anderen kan delen. Dat is te zien aan bloemenzeeën op onheilsplekken, monumenten, herdenkingen en spontane gedenkplekken.
Deze website is te gebruiken voor de rondgang door het Huis. U vindt er meer informatie over de vertrekken en over de objecten die te zien zijn. Er staan ook bijdragen in van uiteenlopende experts op het gebied van rouwen en de dood. Zo kunt u lezen over negentiende-eeuwse rouwsieraden, de rouw over André Hazes en het belang van momento mori voor de moderne maatschappij.
We wensen u veel plezier!
Een vrouw knielt bij een graf van een soldaat die tijdens de slag om de Grebbeberg is omgekomen. Rhenen, 2 november 1940.
Foto: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ Fotograaf onbekend