Wilhelm II & Hermine

Wilhelm II en Hermine in de gobelinkamer van Huis Doorn, 27 januari 1931
Collectie Museum Huis Doorn, HuDF-2641

Vanaf het moment dat Wilhelm II in november 1918 in Nederland in ballingschap leeft, hoopt hij dat het Duitse volk hem terugvraagt op de troon. De hofhouding in Doorn houdt de politieke ontwikkelingen in de nieuwe Republiek van Weimar daarom nauwlettend in de gaten. Vanaf 1922, het jaar waarin Wilhelm II hertrouwt met prinses Hermine, onderzoekt ook zijn tweede echtgenote de mogelijkheden voor een herstel van de monarchie. Regelmatig reist Hermine naar Duitsland om daarover met rechtse politici te spreken.

Als de NSDAP bij de verkiezingen in 1930 een grote overwinning behaalt, komt de partij van Hitler in beeld als interessante gesprekspartner. Door toedoen van Hermine en leden van Wilhelms hofhouding reist Hermann Göring in 1931 en 1932 naar Doorn voor gesprekken over een terugkeer van de keizer. Ook reist Hermine naar Berlijn, waar zij met Adolf Hitler spreekt. Zowel Hitler als Göring houden zich tijdens deze gesprekken op de vlakte en gebruiken de ontmoetingen om stemmen van monarchisten te trekken.

Vanaf het moment dat de nazi’s in 1933 de macht in handen hebben, waait er in Duitsland een andere wind. In maart verklaart Hitler in de Rijksdag dat het vraagstuk over het herstel van de monarchie op dat moment onbespreekbaar is. Begin 1934 worden alle monarchistische organisaties door de nazi’s ontbonden, volgens Wilhelm II een oorlogsverklaring aan zijn familie.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in september 1939 houdt Wilhelm de opmars van de Wehrmacht nauwgezet bij.

Na de inname van Parijs stuurt hij zelfs, op advies van één van de leden uit zijn hofhouding, een gelukstelegram aan Hitler.

Spotprent over Wilhelms hoop om onder de nationaalsocialisten op de troon te kunnen terugkeren, omslag van het tijdschrift ‘Der Wahre Jacob’, 8 november 1930

Vanuit Nederland, herkenbaar aan de molens, kijkt Wilhelm II over de schutting naar het in Duitsland smeulende swastika vuurtje.

Collectie Herzogin Anna Amalia Bibliothek, Weimar

Erebataljons van de drie onderdelen van de Wehrmacht marcheren onder het poortgebouw door bij de uitvaart van Wilhelm II, 9 juni 1941

Akg-images

‘The Madman’, spotprent van Bernard Partridge, 8 juli 1942

Wilhelm II: ‘Wat u tekent is het doodvonnis van het Derde Rijk’.
In juni 1942 geeft Adolf Hitler opdracht voor diverse massamoorden in Polen en Tsjecho-Slowakije. De geest van de inmiddels overleden Wilhelm II keurt de georganiseerde bloedbaden af.

© Punch Limited

The Crystal-Gazer’, spotprent van Bernard Partridge, 6 september 1939

Adolf Hitler en Wilhelm II kijken in een glazen bol met een doodshoofd en het jaartal 1914. ©

Punch Limited

‘Geen mens ter wereld zou hem [Wilhelm II] ertoe kunnen bewegen Hitlers Mein Kampf te lezen.’
Sigurd von Ilsemann, 25 februari 1934