Fokker USA

Serieproductie van de F.10 productielijn in de fabriek in Teterboro, New Jersey, 1925. Library of Congress, Washington

Nederland en Europa zijn voor Anthony Fokker te klein.
In 1922 reist hij op uitnodiging van de achterlopende Amerikaanse vliegtuigindustrie naar de Verenigde Staten. Daar wordt in december 1923 de Atlantic Aircraft Corporation opgericht, in 1927 omgedoopt tot Fokker Aircraft Corporation of America.
Het Amerikaanse bedrijf van Fokker groeit snel. Eind jaren twintig is Fokker de grootste vliegtuigbouwer ter wereld, met vestigingen in Amsterdam, Veere en drie plaatsen in de Verenigde Staten.

Vliegtuigen van Fokker vestigen records. In 1926 vliegt de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Richard Byrd als eerste piloot met een Fokker-toestel naar de Noordpool. De eerste Bataviareis en de eerste vlucht Europa-Tokyo worden al eerder in het recordboek van Fokker bijgeschreven.
In oktober 1929 storten de aandelenkoersen op Wall Street in, het begin van een grote economische depressie. Het aandeel Fokker verliest 63% van zijn waarde. In 1930 wordt Fokker Aircraft Corporation of America overgenomen door General Motors.

Een jaar later stapt Anthony uit het bedrijf. In de jaren dertig kan Fokker de technologische ontwikkelingen in de luchtvaart niet meer bijhouden zonder grote investeringen te doen. Hij gaat zich toeleggen op de verkoop van Amerikaanse Douglas vliegtuigen in Europa.

Anthony met een model van de F.VII/3m, jaren ’30 van de 20ste eeuw. The Boeing Company
De Fokker F-32 is een passagiersvliegtuig dat in 1929 door de Fokker Aircraft Corporation of America wordt gebouwd in de fabriek in Teterboro, New Jersey. Het is het eerste vier- motorige vliegtuig dat in de Verenigde Staten wordt ontworpen. Particuliere collectie
Showgirls. Bij de introductie van zijn F. 32 heeft Anthony de goede hoop dat hij met dit vliegtuig zijn marktpositie zal verstevigen. Alles wordt uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat de presentatie de kranten en bioscoopjournaals haalt. Particuliere collectie
Anthony met zijn tweede vrouw Violet in hun opvallende Packard Convertable voor twee van Fokkers F. 10 verkeersvliegtuigen op het fabrieksterrein in Teterbo, New Jersey, 1928. Particuliere collectie
Het basketball team van de Fokker Aircraft Corporation, 1930. Particuliere collectie