Fokker!

Honderd jaar geleden herstelt de wereld van een vier jaar durende wereldoorlog met miljoenen slachtoffers. De tentoonstelling Fokker! gaat over twee mensen die de impact van die oorlog op verschillende manieren hebben verwerkt; vliegtuigpionier Anthony Fokker en Wilhelm II, de gevallen Duitse keizer. Uitgelicht wordt het grenzeloze en avontuurlijke leven van Anthony: van een jongen die op de middelbare school mislukt maar uitgroeit tot een succesvol Duits wapenindustrieel in ‘14-‘18.
De Duitse nederlaag staat een succesvolle vervolgcarrière Fokker niet in de weg.
In de roerige jaren twintig bouwt hij zijn vliegtuigimperium uit tot het belangrijkste ter wereld. Zijn pioniersgeest leeft ook nu nog bij Fokker Aerostructures voort.

De tentoonstelling belicht de verrassende parallellen tussen keizer en luchtvaartpionier; beide in 1918 – 1919 uitgeweken naar Nederland, beide gevolgd door treinwagons met bezittingen, beide genoemd in het Verdrag van Versailles.

In het paviljoen worden grote modellen, vliegtuigonderdelen, foto’s en unieke voorwerpen getoond, onder andere uit het bezit van de nazaten Fokker.
In de Maarschalkskamer belichten voorwerpen, spotprenten, foto’s en een groot diorama Wilhelms vlucht.

Museum Huis Doorn
Museum Huis Doorn is het voormalige ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, die na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland vlucht. De inrichting van het huis verkeert nog in authentieke staat en geeft samen met de kunstcollectie een beeld van hofcultuur in ballingschap.