onbegrensd
in leven en werk

Fokker! Onbegrensd in leven en werk is een tentoonstelling over luchtvaartpionier Anthony Fokker en Wilhelm II.
Als Duits luchtvaartindustrieel en Duits keizer behoren zij in 1918 tot de verliezende partij. Beiden vluchten zij voor de revolutie en beiden vestigen zich in het neutrale Nederland.
Zowel Wilhelm II als Fokker worden vermeld in het Verdrag van Versailles; de één als hoofdschuldige van de oorlog de ander als bouwer van de superieure Fokker D. VII.

In zijn ballingsoord Huis Doorn brengt Wilhelm de laatste 21 jaar van zijn leven in relatieve stilte door. Anthony Fokker krijgt na 1918 wel een tweede kans. Als in de jaren 1919 – 1920 treinwagons met inboedel van Wilhelm II vanuit Berlijn en Potsdam in Nederland arriveren, komen ook 350 wagons van Fokker de grens over, gevuld met honderden vliegtuigen, motoren en inventaris uit zijn Duitse fabriek. Hiermee is Fokker in staat een doorstart te maken, eerst in Nederland en later in de Verenigde Staten.

Terwijl Fokker in de Verenigde Staten zijn Amerikaanse droom najaagt en als visionair zijn vliegtuigimperium naar grote hoogte doet stijgen, resteert Wilhelm II in Doorn niets anders dan terugkijken op de successen van zijn illustere voorouders.

Links: Wolfgang Wegener, de laatste foto van Wilhelm II, achter het hek van Huis Doorn, 1941. Collectie Huis Doorn, HuDF-G06-positief

Rechts: Bij de gelegenheid van de presentatie van de driemotorige F. VII op Schiphol valt Anthony voor de charmes van twee dames, 9 april 1926. Particuliere collectie